фитнес блог

Затлъстяване и Физическа активност при тийнейджъри


Затлъстяване при Деца

Физическата активност е от решаващо значение за здравословното състояние на човек – физически и духовно. Множество проучвания сочат, че приблизително ~50% от тийнейджърите в САЩ имат 60 мин. дневна активност, а ~14%  от тях, никаква. В ерата на информационната експлозия и бързо развиващите се технологии, децата имат все повече „неща“, с които да запълват времето си. Но за съжаление тези активности не включват движение. Това се случва основно, защото при подрастващите липса мотивация и разбиране, относно важността на движението за поддържане на здравето.

За съжаление разбиранията ни свързани с физическата активност, са се променили значително. Преди две десетилетия се е смятало, че ако човек има движение по 1 час на ден – той води заседнал начин на живот. В наши дни се смята, че ако има физическа активност по 1 час на ден, той води активен начин на живот. Това е абсурдно, нали?

Мотивацията е умствен процес, който се ръководи от целенасочени действия, за постигането на определена цел. Осъзнаването и изпълнението на това е трудна задача за зрял човек, как може да очакваме да бъде разбрано от тийнейджър?! Тук идва ролята на родителите, които задължително трябва да осигурят физическата заетост на своите деца.

Много често съм получавал запитвания от родители, които искат да тренирам техните деца във фитнеса, дори на 10 годишна възраст. Интересът на едно дете може да се задържи, само когато има игрови момент и взаимодействие с други деца. При липсата на тези фактори, тийнейджърите светкавично губят интерес. Това е главната причина, за да отказвам работа с хора под 18 годишна възраст.

Данните в САЩ сочат, че през 2016г. ~20% от децата на възраст от 10 до 17 години, са с наднормено тегло. Времето, което те прекарват пред компютър всеки ден, е 3 до 4 часа. Комбинацията между липсата на физическа активност и лошото хранене, води до множество здравословни проблеми, например:

  • Мускулно-скелетни нарушения
  • Сънна апнея
  • Депресия
  • Ниско самосъзнание и самочувствие
  • Метаболитен синдром
  • Нередовен менструален цикъл

Всички сме добре запознати с честите смени на настроенията в пубертета. Обикновено тези деца проявяват високи нива на невротизъм, които се изразяват с депресивна симптоматика. Задължителен фактор за понижаването на тези симптоми, е свързан с повишаване на физическата активност – ежедневно! Тя се отнася до всяко движение на тялото, което води до разход на енергия – ходене, тичане, упражнения включващи мускулна сила и издръжливост, гъвкавост и др. Увеличаването на активността води до повишаване на самочувствието, което има положителен ефект върху тялото (визията). Всичко това ще помогне на вашето дете да се справи с депресивните състояния.

За такива деца е задължителна физическата активност, която трябва да бъде 30 до 60 минути, ежедневно. Не са препоръчителни високо интензивните натоварвания – поне в началото. Периодизацията на натоварванията е изключително важна, за да се избегнат травми.

Не позволявайте на децата си да живеят в затвор, където щастието е фалшиво, а лошите последици за здравето са наистина сериозни. Ограничете до минимум използването на компютри, таблети и всякакви мобилни устройства. За да получите промяна, трябва да промените лошите навици на децата си.

И нека да завършим с един любим цитат от Р. Букминстер:

„Никога не можете да промените нещата, ако се борите със съществуващата реалност. За да промените нещо, изградете нов модел, който прави съществуващия – остарял.“

Виж Всички

ПРОДУКТИ

Тренировъчна програма + Диета

Специализираната Тренировъчна програма и Диета, ще Ви покажат правилният път за реализирането на мечтите Ви.

Тренировъчна програма

Тренировъчната програма ще бъде персонализирана специално за Вас, спрямо целите, които искате да постигнете.

Хранителен режим / Диета

За да постигнете желаните резултати, имате нужда от подходящата Диета, която да Ви помогне за реализирането им.