фитнес блог

Захарта – Горчивата Истина


Захарта - добър или лош източник на енергия

Вредата от захарта

За повечето хора в днешно време захарта и всички изделия направени от нея, са простичко и бързо спасение, когато сме гладни. Множество изследвания показват, че тя е един от главните виновници за множество заболявания. Затлъстяването е само върхът на айсберга. Захарта се счита за основна храна на раковите клетки и е доказано, че е токсична за човешкото тяло.

Най-важното нещо, което трябва да се вземе предвид, е че захарта не се среща в природата в концентрирана форма. Тя се среща в по-големи количества в плодовете и рядко при зеленчуците. Най-големи количества има в захарната тръстика и цвекло. Сравнете консумацията на 150гр рафинирана захар и същото количество ябълка или плод. За разлика от лекотата в консумацията на тези две форми на захар – концентрата и естествената, никой не може да се съмнява, коя е по-лесна и бърза за усвояване от тялото.

Естествено срещащата се храна, която се яде цяла и има натурално съдържание на захар, създава ситост, възникваща от разтягането на стомаха. Рафинираната захар не предизвиква такова насищане.

Прекомерното й консумиране води до катастрофални последици. Те включват смъртоносната тройка на затлъстяване, диабет и коронарна тромбоза – като всички посочените често се случват заедно. Други последици, дължащи се на загубата на фибри, се състоят от запек, хемороиди, разширени вени и много други.

Мазнини vs Захари

За съжаление все още срещам много хора, които живеят със заблудата, че мазнините са по-лоши от захарите.

Факт е, че мазнините осигуряват повече калории, отколкото захарта. Има обаче много съществени разлики. Общото количество на консумация на захар през последното столетие се е покачило драстично. При мазнините няма никакво увеличение според проучванията. След като увеличение има само при захарта, не е ли тя горчивината, която разболява телата ни?

Един от най-ярките примери идва от Натал, Африка. Там има огромни захарни плантации и близо половин милион души се занимават с отглеждането и рафинирането на захар. Това е причината приема на тази отрова да се увеличи до приблизително 27 килограма захар на човек, за една година. Последствията не закъсняват и неслучайно това е областта с най-висок процент на заболяване от диабет.

Захарта и зъбите

Нека ви споделя още един интересен и не толкова известен факт.

Зъболекарската гилдия вярва, че захарта е главен причинител на зъбното гниене.

Скоростта на развитие на тази болест през вековете е на първо място, след като започва рафинирането на брашното, последвано от рафинирането на захар. Има все още митове, че захарта, когато е разтворена във вода, мляко или друга течност, не е толкова вредна. По този случай има направено проучване при бебета от 9 до 24 месечна възраст. Когато често се добавя захар в млякото на децата, това може да унищожи целия първи набор от зъби в течение само на няколко месеца.

Няма да ви отегчавам с повече факти, дано сте изградили своя собствена визия за живота си и на децата, на които сме длъжни да дадем най-доброто възможно бъдеще! Както винаги ще завърша с любим цитат от Джак Лалан:

„Тренировката е Крал, а правилното хранене Царица. Когато са заедно, получавате Кралство.“

Изградете своето кралство и винаги изхождайте от най-важната гледна точка – ЗДРАВЕТО!

Виж Всички

ПРОДУКТИ

Тренировъчна програма + Диета

Специализираната Тренировъчна програма и Диета, ще Ви покажат правилният път за реализирането на мечтите Ви.

Тренировъчна програма

Тренировъчната програма ще бъде персонализирана специално за Вас, спрямо целите, които искате да постигнете.

Хранителен режим / Диета

За да постигнете желаните резултати, имате нужда от подходящата Диета, която да Ви помогне за реализирането им.