фитнес блог

Целенасоченост, мотивация за тренировки и правилно хранене


Мотивация за тренировки

Мотивация и целенасоченост

Ако имате книжка и шофирате, няма начин да не ви се е случвало да карате нощем. Да предположим, че сте тръгнали към своя роден град, това е вашата цел. Пуснатите светлини осветяват приблизително 200-300 метра пред вас, останалата част от пътя е тъмна, но вие имате ясната представа къде отивате. Не ви е страх да се движите напред, защото имате ясна цел и искате да я постигнете – само това има значение в този момент и не се интересувате, че не виждате пътя докрай. Това се нарича целенасоченост.

Същото важи за тренировките и правилното хранене.

Трябва да имате ясна визия за нещата, които искате да се променят в тялото ви, и най-важното – как да го направите.

Няма значение, че не виждате ясно целия процес, важното е да сте наясно с всеки един ход, който трябва да направите, за да получите желаните резултати. Това се нарича целенасоченост.

Едно от най-трудните неща е да запазите мотивацията си за дълъг период от време.

Това става по-лесно, когато започнете да виждате/усещате как всичко започва да се реализира в действителност. Представете си гладен хищник, който дебне плячката си и обмисля всички възможни варианти, за да бъде успешен уловът. В който и да е момент от преследването на мечтите си, погледът ви трябва да бъде вперен в крайната цел и да направите всичко възможно, за да бъде сигурно, че уловът ще бъде успешен!

Мотивацията може да се концептуализира като посока, усилия, интензитет и упоритост, които трениращите прилагат към всеки един процес преди, по време на и след тренировка.

Да предположим, че работите в офис и като цяло ежедневието ви е с ниска физическа активност. Имате 4 тренировки седмично и се храните 3 пъти всеки ден, което се равнява на 21 хранения общо. Дори най-простата математика ни дава много ясна представа, че храненето е от изключителна важност за вашите успехи. Не можете да компенсирате лошото хранене(21 пъти) през седмицата, на базата на 4 тренировки и заседнал начин на живот. Вашата реална самооценка за ситуацията, в която се намирате, ще ви даде ясна представа как трябва да действате. Нека не влизаме отново в глупави спорове като: „Кое е по-важно – тренировките или храненето...?“. Ако искате да получите възможно най-добрите резултати, за възможно най-кратко време, не можете да си позволите да има слабо звено във вашата организация и/или изпълнение.

Като финал ще ви дам няколко точки,  върху които трябва да обърнете сериозно внимание, за да реализирате мечтите си:

Планиране и подготовка

Винаги планирайте ходовете си за поне 2-3 дни напред. Така ще намалите до минимум шансовете за провал, което е от изключително значение за вашите успехи. Направете списък с храните, които трябва да закупите, за да спазвате диетата си. Прегледайте тренировката си и видеата с правилно изпълнение за следващия ден.

Визуализирайте успехите си

Това е най-мощният инструмент, за да увеличите мотивацията си. Множество изследвания върху най-добрите изпълнители както в бизнеса, така и в спорта, показват една обща черта – тези хора могат да визуализират крайните резултати от труда си, дълго преди те да бъдат осъществени.

Например спортисти с цел да спечелят олимпийски медали, винаги могат да мотивират себе си, като визуализират награждаването си на подиума при получаването на медал.

Очаквания

Винаги имайте високи очаквания към себе си. Например в залата винаги си представяйте как всяко едно упражнение, всяко едно повторение, ще ви приближава все повече към вашите цели и мечтаното тяло. Поставяйте здравето си винаги на първо място – правилното хранене и редовните тренировки са методите, които ще ви осигурят щастие и просперитет.

Навиците

Навиците са това, което определя качеството ни на живот. Това, което вършим всеки ден, след време ще ни даде по-добро или по-лошо бъдеще. Всичко е в нашите ръце и от нас зависи посоката, в която животът ни ще се движи.

Елиминирайте страха от провал

За много хора научаването на нещо ново води до депресия и страх от провал. Всяко нещо, което си заслужава да бъде постигнато, не може да се постигне лесно. Трябва да осъзнаете и приемете страховете си, за да ги победите – но бъдете сигурни, че си заслужава.

Награждавайте се

Най-доброто прилагане на това правило, е да си позволите свободен ден от тренировки, диета или каквото и да било. Нека вземем предвид диетата ви. Всяка седмица ще има право да си позволите едно или две хранения(в един и същи ден), с нещо което обожавате, например торта, пица, спагети, сладолед и пр.

Следете прогреса си

Най-добрият начин, за да поддържате мотивацията си, е да следите прогреса си. Взимайте мерките на тялото си всеки месец, това ще ви даде най-ясна представа колко напред сте стигнали.

Правете си снимки всеки месец.

Изключително важно е да се снимате при еднакви условия, всеки път. Ако не го направите, различната светлина може да ви даде грешна представа.

Ще завърша с един любим цитат:

„Не е важно да сте най-добрите. Важното е да сте по-добри от вчера.“. Успех е да побеждавате себе си всеки ден. Да печелите малките битки всеки ден, ще ви осигури голямата победа.


Виж Всички

ПРОДУКТИ

Тренировъчна програма + Диета

Специализираната Тренировъчна програма и Диета, ще Ви покажат правилният път за реализирането на мечтите Ви.

Тренировъчна програма

Тренировъчната програма ще бъде персонализирана специално за Вас, спрямо целите, които искате да постигнете.

Хранителен режим / Диета

За да постигнете желаните резултати, имате нужда от подходящата Диета, която да Ви помогне за реализирането им.