фитнес блог

3 причини „Защо не можете да свалите Килограми?“


Съвети за отслабване

Всичко, което се случва систематично в ежедневието ни, има отношение към нашия духовен комфорт – а всичко ново, към дискомфорта. Това са така наречените „зона на комфорт и дискомфорт“. Когато искаме да направим някаква промяна със себе си, в което и да е отношение, задължително ще се чувстваме несигурни. Не трябва да се стряскате, защото имам една добра новина – дискомфорта е мъдър учител.

Тематиката на тази статия ще е нещо, към което голяма част от днешното общество се стреми – отслабването. В природата всички живи организми се променят само при необходимостта от това. Ще ви дам един прост пример: „Тигрите са хищници, които имат успеваемост от 20-25% при улов. Това ги задължава систематично да ловуват, за да се изхранват. Но ако всеки ден хвърляте месо на едно и също място, в продължение на 1-2 седмици, тигърът няма да има необходимост да ловува. Така съществуването му ще е сигурно и мързеливо ще си чака ежедневната дажба.“ Същото се случва и при нас, хората. Ако можеше да сме красиви и в добра физическа форма, похапвайки вредни неща, дори без никакво движение – повярвайте ми, никой нямаше да се „измъчва“ с диети и тежки тренировки. За добро или зло, няма такава магическа формула.

Реших да ви дам този пример, за да разберете, че в природата всеки жив организъм се стреми осигури своето съществуване, по възможно най-лесния начин. Това се отнася и за нас. Хората редовно ми задават този въпрос: „Толкова много усилия полагам, защо не мога да сваля килограми?“. Това е причина да ви дам яснота за 3 от най-честите грешки, които допускаме, когато се опитваме да свалим излишните килограми.

1. Липсата на качествена информация

Живеем в ерата на светкавично развиващи се технологии, които ни отварят вратите към неизмеримо количество информация. Новите и пренаписани заглавия в САЩ през 2013 година са над 300 000 книги, a през 2017 цифрата е над 1 000 000. Сега се опитайте да си представите цифрата в световен мащаб. 

Проблемът в наши дни идва от това, че няма как да сме сигурни в истинността на това, което четем. Затова ни е необходим специалист в дадената област, които в детайли се занимава с работата си, за да има възможността да ни помогне.

Не е необходимо да знаете всичко, просто открийте професионалист, който може да ви помогне. Преди да се доверите, уверете се, че той е постигнал сериозни резултати в работата си. Изпълнявайки неговите съвети/препоръки, ще имате резултат и ще спестите от това, което не можете да върнете – времето си.

2. Грешни очаквания и липса на търпение

„Вече тренирам повече от месец във фитнеса, защо не получавам желаните резултати?!“ – това е един от най-честите въпроси, които получавам. Ще ви отговоря с въпрос – „Защо, когато сте злоупотребявали с тялото си в продължение на години, искате промяна за няколко месеца?“ Да приемем, че сте били в лоша физическа форма в продължение на 5 години, а тренирате от два месеца. Дали можете да компенсирате 60 месеца(5г.), само с 2? Всяко нещо в живота ни изисква определено количество време, за да се случи, както и работа, която трябва да се извърши.

Имам една много любима притча, която ще ви разкажа набързо. Грижите, които трябва да се полагат за бамбуковото дърво, след посаждането му в земята, възлизат на приблизително 5 години. При влошаване на условията или прекратяване на грижите, семето умира под земята, без никаква външна проява. Ако всичко се развива благоприятно, бамбуковото дърво израства на повече от 30 метра височина, само за 5 седмици. Въпросът ми към вас е „Дали бамбуковото дърво е израснало 30 метра за 5 години или за 5 седмици?“

Живеем в епохата на супер коли, светкавичен интернет и бърза доставка на топла пица. Свикнали сме всичко да се случва бързо, но има природни закони, които не можем да променяме, колко и голямо желание да имаме. Точно тук е момента да споменем един цитат на Лев Толстойл: „Най-силните войни са времето и търпението!“ Сега ще ви разкрия най-голямата „тайна“ за успех – усърдна работа, постоянство и търпение.

3. Ежедневна липса на движение

Най-вероятно сте чували израза „Движението е живот.“. А какво всъщност се случва в днешно време – прекарваме седнали огромна част от ежедневието си. Ако прекараме в тази позиция само 30 минути, кръвообръщението се намалява с приблизително 30%. Това означава 30% по-малко кислород и хранителни вещества за тялото ни. Представете си, че карате колата си в перфектно състояние и изведнъж загубите 30% от нейната мощност, това сериозно ще ви разтревожи, нали? Следващата стъпка ще бъде посещение на сервиз за пълна диагностика. Тялото ни е уникално издръжлива машина, която се възстановява изключително бързо. Затова не усещате негативните ефектни от загубената си 30% мощност. Но ако злоупотребяваме прекалено дълго време, тази машина ще започне да се чупи, колкото и здрава да е тя.

Преди да навлезем в технологичната ера на седящите хомо сапиенс, хората са ходели пеш приблизително 25км на ден. В днешно време цифрите са трагични – под 2км. Това е 12.5 пъти по-малко. Човешкото тяло е създадено за движение, а ние правим точно обратното.

Ако тренирате фитнес или друг спорт само 3 пъти седмично, повярвайте ми, това е крайно недостатъчно. Проучванията сочат, че трябва да се извървяват минимум 3 км на ден, за да може човек да бъде здрав. Ако здравето ви не е приоритет номер едно, не знам какво друго може да бъде.

Нека обобщим всичко казано до момента. Намерете специалист и изградете добра стратегия за реализиране на мечтите си. Помолете го да ви запознае с реално постижимите резултати и се движите всеки ден! Надявам се да съм ви бил полезен и скоро ще има продължение на тази тема.

Виж Всички

ПРОДУКТИ

Тренировъчна програма + Диета

Специализираната Тренировъчна програма и Диета, ще Ви покажат правилният път за реализирането на мечтите Ви.

Тренировъчна програма

Тренировъчната програма ще бъде персонализирана специално за Вас, спрямо целите, които искате да постигнете.

Хранителен режим / Диета

За да постигнете желаните резултати, имате нужда от подходящата Диета, която да Ви помогне за реализирането им.