фитнес блог

Мръсната и объркана истина за свалянето на килограми


Отслабване - истината

Наднорменото тегло

Наднорменото тегло и как да се справим с него, е може би най-разискваната тема през последните две десетилетия. Глобалната епидемия на затлъстяването е едно от най-големите здравни предизвикателства пред човечеството. Приблизително 600 милиона души от възрастното население в света са били затлъстели през 2014г. Тази цифра се е увеличила повече от два пъти от 1980г. насам. Този процент в Америка е 34% към същата година, а това число е нараснало до 37% през 2017 г. Проучванията сочат, че до 2030 година, тази цифра ще надхвърли 60%, ако нещата не се променят.

Затлъстяването увеличава риска от всички основни незаразни заболявания, включително диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, инсулт и няколко вида ракови заболявания. Достатъчно, за да се намали потенциалният живот на човек с приблизително 14 години. Изследванията показват, че прекомерната тежест също пречи на способността на организма ни да се бори с инфекциите и да заспива дълбоко, което пречи на цялостното възстановяване на организма.

Ако модните диети, реалните телевизионни програми и волята бяха разковничето на този проблем, вече да бяхме свидетели великата промяна, която всички очакваме.

Затлъстяването е твърде сложно, за да бъде разрешено с бързи и фиксирани ходове. Необходима ни е мъдрост и разбиране по отношение на вредните навици, които имаме, и как да ги променим.

Защо ядем това, което ядем, как тялото контролира теглото и как да спрем тази лудост – най-трудната задача е да осъзнаем всичко това и осъзнато да взимаме правилните решения.

Отслабването може да бъде намалено до една проста математическа формула – горете повече калории, отколкото консумирате.

След десетилетия на проучвания, експертите в здравеопазването разбраха, че няма голямо значение как сте създали този дефицит, стига да приемате правилните хранителни вещества, можете спокойно да отслабнете с комбинацията на какъвто и да е спорт, комбинирано с намалената консумация на храна. Но това предположение не взема под внимание сложността на физиологията и психологията на човек и така тази теория бързо се разпада, когато се изпита в реалния живот.

Помага ли спорта за отслабването

Един от най-често срещаните съвети, които хората получават, когато се опитват да отслабнат, е, че трябва да упражняват повече. И физическата активност със сигурност помага да поддържате сърцето, мозъка, костите и другите части на тялото в добра работна кондиция.

Но най-вероятно не сте наясно, че физическата активност е отговорна само за около една трета от общия разход на енергия. Базовият метаболизъм на тялото, т.е. енергията, която се нуждае да се поддържа в състояние на покой, формира останалите две трети.

Интересното е, че областите на тялото с най-голямо енергийно изискване са мозъкът и някои вътрешни органи, като сърцето и бъбреците, а не скелетната мускулатура, въпреки, че тя е огромна част от тялото ни. Това пряко означава, че въпреки интензивността и трудността на тренировките ни, много скромно ще увеличим базовия метаболизъм на тялото.

След всичко казано дотук, вече би трябвало да сте си изградили ясна представа, че най-важната част е правилното хранене, като качество и количество. Ако не поднасяте на тялото си правилната храна, с която да се възстановява и поддържа в добро здраве, няма да успеете да свалите желаните килограми и да получите дълго мечтаното тяло.

Има голяма разлика между знание и мъдрост. Знанието е това, което ви помага да различите правилното и грешното. Да направите това, което е правилно, се нарича мъдрост. Никога не заменяйте моментното щастие от един шоколадов бонбон, за радостта и щастието от постигнатите мечти, колкото и труден да е бил пътят до реализирането им.

Виж Всички

ПРОДУКТИ

Тренировъчна програма + Диета

Специализираната Тренировъчна програма и Диета, ще Ви покажат правилният път за реализирането на мечтите Ви.

Тренировъчна програма

Тренировъчната програма ще бъде персонализирана специално за Вас, спрямо целите, които искате да постигнете.

Хранителен режим / Диета

За да постигнете желаните резултати, имате нужда от подходящата Диета, която да Ви помогне за реализирането им.