фитнес блог

Срам и Вина - Поредица "Самоусъвършенстване"


Срам и вина - мотивация и самоусъвършенстване

Срам и Вина

Срамът и вината са субективни емоционални отговори, които се случват като реакция спрямо негативни случки(независещи от нас) или грешки, които ние самите сме допуснали. Въпреки потенциалните им вредни ефекти върху човешката психика, много малко е написано за тяхното въздействие.

Най-вероятно се питате един въпрос: „Защо има изобщо такава статия в сайт за тренировки, диети, и упражнения за отслабване?!“ Отговорът е много прост – хората търсещи помощ относно физическото си развитие, обикновено се срамуват от телата си и изпитват вина, че не са се погрижили за себе си. Те се идентифицират с тях, което е изключително деструктивно и не води до нищо добро.

Нека сега разгледаме всяко едно от тях:

Срам 

Mножество изследвания показват, че това чувството е свързано с негативна оценка спрямо Азът. Страдащият се определя като дефектен, недостоен или повреден. Този тип хора се чувстват „малки“, безполезни и много уязвими – неспособни да ръководят живота си и да взимат самостоятелни решения. Всичко това може да доведе до сериозна депресия, безпокойство и много стрес.

Вина

Tова е негативния отговор на човека, спрямо неговите/нейните действия, бездействия, обстоятелства или намерения. Вината е резултат от фокусирането върху специфични нежелани поведения, без обобщаване към сърцевината на проблемите. Това чувство е присъщо за хората, които са перфекционисти и изискват най-доброто от себе си и другите. При тях липсва реалната оценка за ситуацията и извършената работа. Всичко това може да доведе до натрупване на големи количества стрес.

Нека си припомним думите на Аристотел:

„Ние сме това, което многократно правим. Следователно върховите постижения не са акт, а навик.“

Смисълът в тези думи е много дълбок. Състоянието, в което се намираме, е следствие на навиците, които сме си изградили – а те ръководят живота ни. Следва да си направим една реална самооценка и да изградим себе си отново.

Срамът и вината са затвора, от който ще се освободим, когато приемем себе си такива, каквито сме в момента.

Сега е време за истинска промяна. Вземете бял лист и напишете всички негативни качества(навици), физически и психически, които искате да промените в себе си. Направете си план за действие и задължително сложете краен срок за изпълнение. Най-вероятно се питате: „Как да го направя, не съм сигурен/сигурна в себе си?!“ Не е нужно да знаете всичко, важното е да намерите правилните хора. Потърсете най-добрите специалисти, които могат да ви помогнат и започнете да работите с тях.

Изкоренете чувството на срам и вина – бъдете реалисти. Както е казал Колин Пауел: „Една мечта не става реалност чрез магия; изисква пот, решителност и усърдна работа.“

Виж Всички

ПРОДУКТИ

Тренировъчна програма + Диета

Специализираната Тренировъчна програма и Диета, ще Ви покажат правилният път за реализирането на мечтите Ви.

Тренировъчна програма

Тренировъчната програма ще бъде персонализирана специално за Вас, спрямо целите, които искате да постигнете.

Хранителен режим / Диета

За да постигнете желаните резултати, имате нужда от подходящата Диета, която да Ви помогне за реализирането им.